
 

 

 

Use of Botox/Dermal Fillers by Licensed Dentists - Advisory Opinion. 
 

SDCL § 36-6A-26(13) defines dentistry as the healing art which is 

concerned with the examination, diagnosis, treatment, planning, and care of 

conditions within the human oral cavity and its adjacent tissues and 

structures.  The use of Botox and dermal fillers in the adjacent or associated 

tissues and structures of the oral cavity would be considered within a 

dentist’s scope of practice provided that the dentist has received the 

appropriate training and experience to perform such procedures.  

 

 

 

 

This advisory opinion was rendered by the Board upon written request.  Although 

advisory opinions are not judicially reviewable and do not have the force and effect of 

law, they do serve as a guideline for dentists who wish to engage in safe dental practices.  

This advisory opinion was adopted at the regular meeting of the South Dakota State 

Board of Dentistry on January 17, 2014. 

 
 


